Núdzové jazdné pruhy v Rakúsku už od 1.1.2012!

09.01.2012 Celý región

Od 1.1.2012 sa v Rakúsku zavádza \"núdzové jazdné pruhy\" na diaľniciach a cestách pre motorové vozidlá v miestach, kde hrozí dopravné zápchy.
Viedeň 3.januára (PROTEXT/ots) - Od 1. januára 2012 začalo na rakúskych diaľniciach a cestách pre motorové vozidlá (na všetkých cestách, kde je povinná diaľničná známka) platiť nové ustanovenie o núdzovom jazdnom pruhu. Vďaka týmto núdzovým jazdným pruhom budú mocť sanitky, hasiči a ostatné záchranné jednotky doraziť na miesto nehody o 4 minúty rýchlejšie. Vďaka tomu sa zvyšuje pravdepodobnosť prežitia pri nehodách o 40%. Núdzové jazdné pruhy zachraňujú životy!

Ako núdzový jazdný pruh funguje?

•V prípade dopravnej zápchy alebo silné prevádzky na diaľniciach a cestách pre motorové vozidlá, sú všetci účastníci cestnej premávky povinní vytvoriť núdzový jazdný pruh pred miestom, kde sa prevádzka zastavila, a to bez ohľadu na to či sa blíži vozidlo záchrannej služby alebo nie!

•Na cestách s dvomi pruhmi musia všetky vozidlá v ľavom jazdnom pruhu zájsť čo najviac vľavo a všetky vozidlá v pravom jazdnom pruhu potom čo najviac vpravo, trebárs aj na odstavný pruh.

•Rovnaký systém platí aj pre komunikácie s tromi alebo viacerými jazdnými pruhmi. Všetky vozidlá v ľavom jazdnom pruhu musí zájsť čo najviac vľavo a všetky vozidlá v ostatných jazdných pruhoch potom čo najviac vpravo.

Týmto sposobom tak vznikne núdzový jazdný pruh, ktorý možu využívať výhradne jednotky integrovaného záchranného systému (polícia, hasiči a zdravotnícka záchranná služba) a vozidlá cestných a spojovacom služieb.

UPOZORNENIE: Vytvorenie núdzového jazdného pruhu je nevyhnutné nielen v prípade, ak je príčinou dopravnej zápchy nehoda. Je nutné tiež zabezpečiť voľný prejazd vozidlám integrovaného záchranného systému a zdravotníckej záchrannej služby tak, aby sa dostali do nemocnice alebo do cieľových miest. A NAVYŠE: Vodič je povinný začať vytvárať núdzový jazdný pruh aj v prípade, kedy vodiči pred ním ešte núdzový pruh vytvárať nezačali.

To znamená, že v Rakúsku teraz budú platiť rovnaké pravidlá, aké už dnes platí v Nemecku, Švajčiarsku, Českej republike a Slovinsku. V Rakúsku je vytváranie núdzových jazdných pruhov v miestach dopravných problémov POVINNÉ! Účastníkom cestnej premávky, ktorí použijú núdzový pruh bez povolenia alebo budú brániť prejazdu vozidiel záchranného systému, može byť udelená pokuta vo výške až 2 180 Euro.

Viac informácií:

Informačné materiály si môžete stiahnuť na webovej stránke http://www.rettungsgasse.com
 

Vyberte región